30/6/13

Για το διήμερο για τα 2 χρόνια της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Στις 23 & 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων για τα 2 χρόνια ύπαρξης και δράσης της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας, υπό τον τίτλο: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ.


Την Κυριακή 23/6 από τις 8.00μμ πραγματοποιήθηκε συλλογική κουζίνα στο παρκάκι μπροστά από το 22ο (πέτρινο) δημοτικό σχολείο, Εμμ. Μπενάκη και Αμισού στην Αμφιάλη. Δεκάδες άνθρωποι, καλό κλίμα, μεγάλη ποικιλία φαγητών, γείτονες που πέρασαν να δουν τι γίνεται ή κοντοστάθηκαν για ένα μεζέ, μια μπύρα ή ένα κρασί.
Το συγκλονιστικό ήταν η παρουσία δεκάδων παιδιών της γειτονιάς που έκαναν ουρά για να πάρουν ένα πιάτο φαί, γεγονός που καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές μας, οι οποίες ιστορικά ήταν εργατουπόλεις και τώρα μαστίζονται από την ανεργία και τη συνακόλουθη ανέχεια. Μια κατάσταση που στις περισσότερες περιπτώσεις μένει στην αφάνεια εξαιτίας της περηφάνιας ή της ντροπής των ανθρώπων να μη θέλουν να δείξουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στοιχειώδους επιβίωσης.
Όμως, ντροπή δεν είναι κάποιος να είναι εργάτης, άνεργος, φτωχός ή πεινασμένος αλλά να ανήκει στην τάξη των εργοδοτών και των πλουσίων, των διεθνών διευθυντηρίων και των ντόπιων κυβερνώντων, των λακέδων τους και των μηχανισμών καταστολής τους, όλων αυτών που επιβάλλουν την εξαθλίωση μας.
Το τείχος της σιωπής πρέπει να σπάσει. Δεν μπορεί να καταρρέουμε ο καθένας και η καθεμία μόνοι και ανήμποροι. Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημα της αξιοπρέπειας των «από κάτω», να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο, η μία πλάι στην άλλη, να συλλογικοποιηθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στην ατομική και κοινωνική ερείπωση.


Την Δευτέρα 24/6, στις 9.30μμ, στην πλατεία Λαού, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «πουλιά στο βάλτο», για τις γυναίκες στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής. Με καταθέσεις των ίδιων των γυναικών που αντιστάθηκαν είτε στις πόλεις είτε στα βουνά και για τον λόγο αυτό πολλές αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν. Το πάθος, η συνείδηση, το πείσμα κι η αυταπάρνησή τους, μας γέμισαν συγκίνηση και κουράγιο να συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, ενάντια στην καπιταλιστική λεηλασία, την κρατική καταστολή και τη φασιστική απειλή.


Η επόμενη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 8.00μμ, στην πλατεία Λαού (Ταμπούρια). Διαρκές ανοιχτό ραντεβού στους δρόμους του αγώνα και στις αυτοοργανωμένες διαδικασίες.