10/4/13

Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

Η Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα συμμετάσχει συλλογικά με μπλοκ στην πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 13 Απρίλη στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 12.00 στο Μοναστηράκι. Το πανό της συνέλευσης θα γράφει: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΘΑΝΑΤΟ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Ακολουθεί ανακοίνωση που έβγαλε η συνέλευση ένα μήνα πριν για το συγκεκριμένο ζήτημα: 


Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού και της Χαλκιδικής


Στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται το μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζονται όλοι οι σωτήρες μας, κυβέρνηση, τρόικα, ντόπιο & διεθνές κεφάλαιο, Μ.Μ.Ε. Η Ελληνική κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση και χωρίς κανένα όφελος, παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης & εξόρυξης μεταλλευμάτων (χρυσός, χαλκός) μιας τεράστιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων σε μια πολυεθνική. Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συντελείται μια περιβαλλοντολογική καταστροφή που το μέγεθος της δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, θέτει όμως σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται στην Χαλκιδική & γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα για την μεταλλευτική δραστηριότητα εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα των φυσικών πόρων & των δημόσιων υποδομών στο κεφάλαιο.
Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται κόντρα στην υποβάθμιση της ζωής τους, ενάντια στο χρυσό θάνατο αρνούμενοι να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους για λίγες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας. Στον αγώνα τους αυτό έχουν δεχθεί σκληρή καταστολή & αστυνομική βία από τον κρατικό μηχανισμό με αποκορύφωμα την 7 Μαρτίου 2013. Η λυσσαλέα επίθεση του κράτους περιλαμβάνει την εισβολή όλων των κατασταλτικών δυνάμεων του (ασφαλίτες, ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) στην Ιερισσό. Εισβολές σε σπίτια, συλλήψεις, χημικά. Για άλλη μια φορά το κράτος δείχνει το πρόσωπο του. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου πάνω από την ανθρώπινη ζωή & την αξιοπρέπεια. Οι κάτοικοι όμως αντιδρούν, οργανώνονται και συγκρούονται μαζικά με τις δυνάμεις καταστολής. Η εικόνα γνωστή, πουθενά στον κόσμο οι εξορύξεις του χρυσού δεν έγιναν ειρηνικά παρά μόνο με εξεγέρσεις νεκρούς & φυλακίσεις.
Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους. 
ΖΩΗ ΟΧΙ ΧΡΥΣΟΣ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΧΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ